ÖDEMİŞ’ TE “KEDİRGEN” MEVSİMİ

GundemÖDEMİŞ

 

Özellikle Aydın ve Ödemiş yöresinde yabani olarak dağlarda yetişen kedirgen, girdiğimiz ilikbaharın ilk haftasında Ödemiş makiliklerinde görülmeye başladı.
Yörelere göre tilkişen, bıcık, yabani sarmaşık gibi çeşitli isimlerle bilinen kedirgen, bahar yağmurları ve ısınan havaların ardından Ödemiş kırsalında ilk örneklerini gösterdi. Lezzeti ve bilinen birçok faydasıyla meşhur kedirgenin, önümüzdeki günlerde bütün İzmir pazarlarına girmesi bekleniyor.

Tamamen makilik alanlarda kendi doğal ortamımda kendiliğinden yetişen kedirgen, organik oluşu, lezzeti, yağlı yapısı ve mevsimsel hastalıklara karşı bağışıklık kazandıran özelliğiyle hem yöre halkı, hem İzmirli tüketiciler tarafından tercih ediliyor.
Toplaması oldukça zahmetli olan kedirgen, meraklılarını dağlarda dolaştırıyor. Toplaması oldukça zevkli olan bu yöresel bitki, Ödemiş’in makiliklere yakın köylerinde aynı zamanda gelir kaynağı.
Bu haberimizle birlikte otantik ve yöresel bir tarifi de sizlerle paylaşıyoruz…

MALZEMER

1 bağ kedirgen (yabani sarmaşık)
2 adet orta boy soğan
1/2 çay bardağı zeytinyağı
1 yemek kaşığı tereyağ
Yeteri kadar tuz.
Önce kedirgenleri salata şeklinde ince ince doğrayıp soğuk su ile bir kez yıkıyoruz.
İnce ince doğradığımız soğanları zeytinyağı ile bir tavada rengi dönene kadar kavuruyoruz. Daha sonra kedirgenleri ilave edip bir kaç kez döndürdüler sonra tereğı ekliyoruz. Tereyağımız eridikten sonra kedirgenleri pişene kadar kavurup üzerine yumurtaları kırıyoruz.
İsteğe göre karabiber ve kimyon da eklenebilir, fakat kendi aroması ile daha güzel oluyor. Ayrıca imkan varsa güveçte ve odun ocağında pişirilmesi tavsiye edilir..
Afiyet olsun !

Aktüel Haber/ Fazıl Çelik/ Ödemiş

Tags: Gundem, ÖDEMİŞ

Bunları da Beğeneceksin

İZMİR’İN “GÜR” SESİ OLACAK

Yazar

Çok Okunanlar

 

Özellikle Aydın ve Ödemiş yöresinde yabani olarak dağlarda yetişen kedirgen, girdiğimiz ilikbaharın ilk haftasında Ödemiş makiliklerinde görülmeye başladı.
Yörelere göre tilkişen, bıcık, yabani sarmaşık gibi çeşitli isimlerle bilinen kedirgen, bahar yağmurları ve ısınan havaların ardından Ödemiş kırsalında ilk örneklerini gösterdi. Lezzeti ve bilinen birçok faydasıyla meşhur kedirgenin, önümüzdeki günlerde bütün İzmir pazarlarına girmesi bekleniyor.

Tamamen makilik alanlarda kendi doğal ortamımda kendiliğinden yetişen kedirgen, organik oluşu, lezzeti, yağlı yapısı ve mevsimsel hastalıklara karşı bağışıklık kazandıran özelliğiyle hem yöre halkı, hem İzmirli tüketiciler tarafından tercih ediliyor.
Toplaması oldukça zahmetli olan kedirgen, meraklılarını dağlarda dolaştırıyor. Toplaması oldukça zevkli olan bu yöresel bitki, Ödemiş’in makiliklere yakın köylerinde aynı zamanda gelir kaynağı.
Bu haberimizle birlikte otantik ve yöresel bir tarifi de sizlerle paylaşıyoruz…

MALZEMER

1 bağ kedirgen (yabani sarmaşık)
2 adet orta boy soğan
1/2 çay bardağı zeytinyağı
1 yemek kaşığı tereyağ
Yeteri kadar tuz.
Önce kedirgenleri salata şeklinde ince ince doğrayıp soğuk su ile bir kez yıkıyoruz.
İnce ince doğradığımız soğanları zeytinyağı ile bir tavada rengi dönene kadar kavuruyoruz. Daha sonra kedirgenleri ilave edip bir kaç kez döndürdüler sonra tereğı ekliyoruz. Tereyağımız eridikten sonra kedirgenleri pişene kadar kavurup üzerine yumurtaları kırıyoruz.
İsteğe göre karabiber ve kimyon da eklenebilir, fakat kendi aroması ile daha güzel oluyor. Ayrıca imkan varsa güveçte ve odun ocağında pişirilmesi tavsiye edilir..
Afiyet olsun !

Aktüel Haber/ Fazıl Çelik/ Ödemiş

Tags: Gundem, ÖDEMİŞ

Bunları da Beğeneceksin

İZMİR’İN “GÜR” SESİ OLACAK

Yazar

Çok Okunanlar